LATEST NEWS

- News from the industry

Börsen H1 viktig del av Kirunas stadsutveckling

Med flexibilitet och hållbarhet i fokus
Kirunas nya centrum fortsätter att växa. Ett exempel är Börsen H1, en kontorsbyggnad utvecklad av Skanska. Med sitt centrala läge är det sex våningar höga kontoret en viktig del av Kirunas stadsutveckling. Till byggnadens fasader har arkitekterna på Tengbom valt fasadskivor från Rockpanel, som både klarar Norrlands tuffa väderförhållanden och möter projektets högt ställda hållbarhetskrav.

Börsen H1 är ett sexvåningshus med lokaler som anpassas efter varje hyresgäst. Varje våning är cirka 1000 kvadratmeter stor och innehåller en blandning av olika statliga och kommunala myndigheter samt företag – både stora och små.

Tengboms uppdrag i projektet har varit att hjälpa Skanska att anpassa lokalerna för de olika hyresgästerna, från den första skissen till färdig projektering. Byggnaden är utvecklad enligt Skanskas system ”Gröna kartan” och uppfyller höga hållbarhetskrav avseende klimat, energiprestanda och materialval. Fastigheten är även certifierad enligt LEED guld.

För att möta dessa krav valde man bland annat att klä huset i fasadskivor från Rockpanel.

En byggnad med höga miljöambitioner
Den nya kontorsbyggnaden ligger på Stadshustorget i nya Kiruna centrum, alldeles intill det nya stadshuset. Fastigheten är utvecklad utifrån ett flexibelt och genomtänkt koncept och är dessutom en av Skanskas mest hållbara fastigheter i norra Sverige.

- Kontorshuset har en hög miljöklass, vilket innebär att vi har säkerställt att alla material möter kraven. Vi har granskat material i Byggvarubedömningen för att se om de är godkända och därefter valt dem utifrån detta, förklarar Oskar Eriksson, kontorschef och projekteringsledare på Tengbom i Luleå. Han fortsätter:

- För fasaderna letade vi efter ett material som är lätt att underhålla och som håller över tid, samtidigt som det klarar hållbarhetskraven. Vi visste sedan tidigare att Rockpanel var ett bra material, så det var ett tryggt och beprövat alternativ. Fasaderna blev fina i sin enkelhet med sin svarta färg och resultatet blev en robust och passande byggnad som samspelar med sin omgivning.

Robert Onar, Area Sales Manager på Rockpanel, poängterar fördelarna med att välja Rockpanel till projekt med höga miljöambitioner. Han berättar:

- Vi upplever en ökad efterfrågan på produkter som kan återanvändas och som sätter stort fokus på hållbarhet. Våra produkter är tillverkade av 50 procent återanvänt material och kan också återanvändas i nya stenullsprodukter efter sin livslängd. Detta, tillsammans med de praktiska och estetiska fördelarna man får, gör Rockpanel Colours till ett perfekt val för Börsen H1.

Ett spännande projekt med nordligt läge
För Rockpanel har Börsen H1 varit ett givande projekt som erbjudit både utmaningar och möjligheter.

- Börsen H1 är ett spännande projekt där våra fasadskivor verkligen kommer till sin rätt. Rockpanels produkter är särskilt anpassade för att klara väder och vind, inklusive det nordliga klimatets tuffa förhållanden. Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått förtroendet att leverera material till en byggnad som är en så viktig del av Kirunas stadsutveckling, säger Robert Onar.

Oskar Eriksson avslutar med att tillägga:

- Det är roligt att se förtätningen av det nya Kiruna centrum. Det fantastiska med Börsen H1 är att alla hyresgäster har olika behov, vilket har krävt en stor flexibilitet för att möta företagens behov. Vi strävar alltid efter att tillgodose kundens önskemål och vi är väldigt nöjda med resultatet.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/8/2024
Ta steget upp till nästa funktionsnivå Högtrycksmunstycken:Vi presenterar CoroMill® MS20 Sveriges främsta experter samlasRelining
10/7/2024
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
10/4/2024
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
10/3/2024
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
10/2/2024
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd