LATEST NEWS

- News from the industry

Bot-hantering är avgör­ande för cybersäkerhet

Automatiserade lösningar skyddar mot skadliga bots
Bots med skadlig kod blir i allt högre grad ett betydande säkerhetshot. De används för cyberattacker och för att stjäla data och inloggningsuppgifter. Nya automatiserade säkerhetslösningar kan skilja mellan skadliga och legitima bots samt mänskliga användare i realtid och blockera oönskad trafik. Fokus ligger på att kombinera ett starkt skydd med goda användarupplevelser, skriver Godwill N’Dulor, säkerhetsstrateg på Fastly.

En undersökning av det framstående säkerhetsföretaget StationX visar att så många som 48 procent av små och medelstora företag har påverkats av cyberattacker. Ett av de största hoten, särskilt vid ransomware-attacker, är bots med skadlig kod.

Skadliga bots används för att undersöka sårbarheter i webbtjänster, med målet att stjäla data och genomföra distribuerade överbelastningsattacker (DDoS) genom att använda stulen datorkapacitet (botnät) för att överväldiga offrens system. Dessa bots används också för att sprida infekterade filer och stjäla inloggningsinformation. Skadliga bots används inte bara för cyberattacker utan också för aktiviteter som bryter mot användarvillkor och regler definierade för bots i så kallade ”robots.txt”-filer. Även om dessa handlingar inte nödvändigtvis är olagliga, går de emot en webbplats med avsedda syfte.

Metoder behövs för att skydda mot skadliga bots, vanligtvis kallat ”bot-hantering”. Detta innebär att upptäcka, klassificera och kontrollera den trafik som genereras av bots. Målet är att se till att endast legitima bots får tillgång till webbtjänster och nätverk, medan skadliga bots blockeras. Legitima bots är viktiga för internet; ett tydligt exempel är bots som gör innehåll sökbart.

Traditionella metoder, såsom att analysera IP-adresser, är lätt att kringgå. Moderna metoder behövs, såsom användning av maskininlärning för att identifiera ovanligt hög eller otillåten åtkomst. Maskininlärning är en nyckelteknik för att analysera användarbeteende i realtid och skilja mellan verkliga användare och bots. Bots kan till exempel identifieras genom plötsliga ökningar i inloggningsförsök från en enskild IP-adress och ovanliga navigeringsmönster på en webbplats.

Att automatisera upptäckten och skyddet mot botattacker är avgörande. Automatiserade lösningar kan upptäcka hot i realtid och vidta åtgärder omedelbart, vilket minskar responstider avsevärt och minimerar risken för skada. Manuella processer är ofta för långsamma och felbenägna för att kunna förhindra moderna attacker.

Effektivt botskydd stärker inte bara säkerheten utan förbättrar också användarupplevelserna. Genom att blockera skadliga bots minskas serverbelastningen, vilket resulterar i snabbare svarstider och smidigare användarupplevelser. Botsäkerhetslösningar skyddar också mot automatiserade attacker, såsom inloggningsförsök och stöld av inloggningsinformation. Genom att blockera skadliga bots som sprider spam, begår bedrägerier och möjliggör DDoS-attacker utan att påverka legitim trafik förbättras användarupplevelserna.

Botskydd kommer att utvecklas avsevärt och fokusera på användarupplevelser, samt förbättrad detektion och transparens. Detta är viktigt eftersom skyddet av användarnas integritet blir alltmer centralt i en snabbt digitaliserad värld. Förbättringar inom botskydd syftar till att minimera påverkan på legitima användare, genom att använda flexibla och användarvänliga verifieringsmetoder för att skilja mellan människor och bots utan att påverka användarinteraktionerna.

Innovativa lösningar som ”Private Access Tokens” kommer att bli viktiga. De identifierar mänskliga användare utan att avslöja deras identitet och uppfyller integritetslagar. Dataintegration, övervakning i realtid, avancerad dataanalys och kreativa samarbeten stärker ytterligare skyddet. Detta representerar en balans mellan ett starkt skydd mot skadliga bots och användarnas integritet och upplevelser.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/16/2024
Börsen H1 viktig del av Kirunas stadsutveckling Thomas Betong tar prefab till en helt ny nivåLambertssons nya chef i Region VästÅterbruk i fokus när Higab renoverar kontoret
10/15/2024
Kan mindre företag automatisera?Hestra Truck blir del­ägare i Håkanssons TruckXMOR-skopan på hårt bokad turnéSICK tilldelas EcoVadis platina-medaljKarma meddelar priset på Revero i Europa
10/14/2024
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
10/11/2024
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
10/10/2024
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet