LATEST NEWS

- News from the industry

Cyberattacker mot flera offer är klart vanligast

Undersökning visar kraftig ökning av riktade attacker
En ny undersökning visar en kraftig ökning av cyberattacker som är riktade mot flera mål. Hela 91 procent av de undersökta attackerna hittills i år har flera mål, vilket kan jämföras med 69 procent under 2023. 19 procent var riktade mot fler än 100 organisationer. Flerhövdade attacker föregås vanligtvis av bred skanning av sårbarheter, så kallad ”mass scanning”.

Anledningen till att sprida attacker är enkel: ju fler mål som adresseras, desto större är chansen att lyckas med något.

En annan stark trend är så kallade ”out-of-band domains” som har ökat dramatiskt. Det handlar enkelt uttryckt om att brottslingar använder frekvensband som inte är avsedda att användas. Det gör framför allt att plug in-baserade sårbarheter för WordPress kan utnyttjas för intrång. Även användningen av kortlivade IP-adresser har blivit vanligare, vilket gör det svårare att upptäcka attacker. 49 procent av de IP-adresser som undersökts i samband med attacker användes bara under en dag.

Undersökningen har genomförts av Fastly som har en stark global ställning inom innehållsnätverk. Det gör att företaget har möjlighet att analysera en stor volym internettrafik, vilket gör undersökningen relevant. Ett exempel är att företagets brandvägg skyddar fler än 90 000 webbapplikationer och APIer. 5,5 biljoner förfrågningar per månad inspekteras med brandväggen.

En detaljerad redovisning av undersökningen finns i Fastly Threat Insights Report. Data har samlats in från 11 april, till 20 juni 2024. Av rapporten framgår bland annat att avancerade teknikföretag utgör den mest drabbade sektorn, med en andel på 37 procent av attackerna.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål