LATEST NEWS

- News from the industry

En storspelare i stål- och plåtbranschen

Från skrothandlare till miljardkoncern
Svenska Areco är en av Sveriges största spelare inom stål-, metall- och byggprodukter. Nu siktar de på att öka ytterligare genom att öppna flera nya butiker och fabriker runtom i landet samt att göra en storsatsning på ventilation.

Han är mer eller mindre uppväxt på sin farfars skrotfirma, den som var embryot till det som i dag är Arecokoncernen. Peter Areskog var bara sju år när han gjorde sina första jobb där och hans familj bodde på samma område som skrothandeln låg.

– Min farfar köpte Trelleborgs Skrotaffär AB 1950 och min pappa och hans bror började jobba där ungefär samtidigt. Tillsammans utvecklade de företaget till att bli ett av de största återvinnings- och rivningsföretagen i södra Sverige. Så småningom klev de in i byggindustrin via handel med olika typer av industriskrot, säger Peter Areskog som själv har varit anställd i firman sedan 1980-talet och numera är vd för familjeföretaget Areco.

Miljardkoncern med många ben
Areco är i dag en miljardkoncern med cirka 400 anställda i åtta länder. Efter förvärven av SM Stål och Nordic Panels i Danmark siktar bolaget på att bli störst på den danska marknaden inom projektförsäljning. Och förvärvet av norska Taksenteret i Trondheim är ett första steg för att utöka distributionskedjan utanför Sveriges gränser.

Företaget har flera olika affärsområden: Areco Metals som handlar råmaterial från stålverk över hela världen, Areco Industry som levererar stål- och metallprodukter till bland annat bil- och byggindustrin, Areco Profiles som är en stor nordisk leverantör av tak- och fasadprofiler, takpanneplåt, takavvattningsprodukter och sandwichpaneler och har fabriker i bland annat Malmö, Finland, Danmark och Polen samt grossistverksamheten Areco Direct. Inom koncernen finns även Areco Properties som förvaltar industrifastigheter.

Viktigt med butikerna
Just grossistverksamheten är en viktig del av verksamheten – det är ju där som Areco möter sina kunder öga mot öga. Butiksnätet består i dag av 14 butiker i Sverige, från Malmö i söder till Stockholm i norr. Under 2024 öppnas ytterligare sex butiker och målet är att inom tre år ha hela 25 butiker i landet, även längre norrut där det i dag finns några blinda fläckar på kartan.

Till våren kommer Areco Direct att slå ihop två butiker i Stockholm, avslöjar Peter Areskog, och där satsa extra mycket på ventilation. Hela 4 500 kvadratmeter stort blir det och butiken öppnar i februari 2025.

– Vi tog beslutet att satsa på butikerna redan 2014. Tidigare var det ofta den producerande parten som styrde marknaden. I dag är det mycket mer så att distributionen äger marknaden. Därför är våra butiker så viktiga för oss, men också eftersom det ju är där som vi möter våra kunder och kan höra vad de har för krav och önskemål, säger Peter Areskog och tillägger:

– Plåtslagare är ett kunnigt folk som kräver hög service. Det har tagit lite tid att lära sig vad de önskar och vad de vill, men nu har vi ett fantastiskt grepp om marknaden och ett mycket bra erbjudande. En stor anledning till det är att vi har så bra folk i våra butiker, faktiskt marknadens bästa personal, enligt mig!

Sedan januari har dessutom nya vd:n Ulf Karlberg satt sig vid rodret i Areco Direct.

– Han arbetar intensivt med att bygga en organisation som inte bara är effektiv och konkurrenskraftig utan också nära och engagerad i varje kunds unika behov, säger Peter Areskog.

Ventilation högt på agendan
Ventilation är ett annat viktigt satsningsområde för Areco. Nyligen anställde företaget en ny Sverigechef för att förbättra och utöka sitt erbjudande inom ventilationsområdet.

– Vår nya ventilationschef i Sverige, Kenneth Bryggt, ska vara med och bygga upp vår kunskap inom ventilation så att vi blir minst lika bra som våra kollegor i branschen. Tidigare har vi inte haft lika stort utbud inom ventilation i våra butiker men nu kommer det att lagerföras ventilationsprodukter på våra filialer, säger Peter Areskog.

Han menar att ventilation är en jämnare året-runt-produkt än plåten och därför ett viktigt satsningsområde för bolagets butiker som kommer att ha 2 000–3 000 artiklar inom ventilation på sina hyllor.

Ny fabrik i Örkelljunga
Det är inte bara grossisthandeln som växer. I augusti öppnar företagets nya sandwichanläggning i Örkelljunga. En toppmodern fabrik som kommer att producera en årlig volym på cirka 800 000 kvadratmeter sandwichelement per skift och som blir Europas modernaste, enligt Peter Areskog.

– Produkterna blir kundanpassade in i minsta detalj för att underlätta montaget på arbetsplatserna. Panelerna tillverkas i 1 200 mm-moduler med olika beläggningar och tjocklekar från 40 mm upp till 300 mm, berättar han och tillägger att Örkelljungafabriken främst kommer att försörja Sverige, Norge och Danmark med paneler.

Men det stoppar inte där. Det finns fler spännande planer i Örkelljunga, berättar Peter Areskog.

– Vi ska bygga en till fabrik där, som blir klar första kvartalet 2026, dit vi flyttar vår högprofilstillverkning. Det ger oss mer plats för tillverkningen av konsumentprodukter vid fabriken i Malmö, ett segment som också växer rejält.

Satsar i lågkonjunktur
Att satsa så mycket trots rådande lågkonjunktur och byggkris är inget som skrämmer Peter Areskog, tvärtom. Och det kan behövas en hel del mod och vilja att satsa om man som han har målet att öka bolagets omsättning från dagens 3,6 miljarder kronor till hela 8 miljarder inom bara fyra år.

– Vi är ett gammalt bolag som har varit med om ett antal lågkonjunkturer genom åren. Så vi vet att det är bättre att satsa i lågkonjunktur för att sedan stå redo och skörda frukten när maskineriet drar i gång igen på allvar. Jag tror stort på 2026!

Källa: pvmagasinet.se
Text: Karin Cedronius | Foto: Areco

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål