LATEST NEWS

- News from the industry

Fem saker att se över inför vintern

Tips om hur man kan spara energi och pengar
Vintern står för dörren, och med den kommer både kylan och de allt dyrare elräkningarna för svenska villor. För att komma lindrigare undan kan ett flertal åtgärder vidtas av de svenska hushållen för att minska energiförbrukningen och därmed sänka sina kostnader – samtidigt som de har det minst lika bekvämt som vanligt i hemmet. LG, en global aktör inom värmepumpsteknik, och bolagets värmepumpsexpert Gustav Engdahl delar med sig av fem effektiva tips för att rusta hemmet inför den kalla säsongen.

1. Förbättra isoleringen och täta fönster och dörrar
Dålig isolering gör att värme snabbt läcker ut, vilket leder till höga uppvärmningskostnader. Genom att investera i bättre isolering för väggar, tak och golv, samt att täta otäta fönster och dörrar, kan du minska värmeförlusten och hålla kylan ute. Ett enkelt steg som kan ge stora besparingar under vintern. ”Glöm däremot inte den extremt viktiga ventilationen”, säger Gustav Engdahl. ”Installationer av nya fönster och dörrar är ofta mycket tätare än gamla, vilket man måste ta med i kalkylen för att bibehålla eller förbättra inomhusklimatet i samband med en uppgradering.”

2. Installera en värmepump – energieffektiv uppvärmning
En värmepump är ett av de mest effektiva sätten att värma upp ditt hem under vintern. Med en modern luft-vatten-värmepump som till exempel LG Therma V kan du minska dina uppvärmningskostnader med upp till 15 000 kronor per år jämfört med direktverkande el¹. Till våren 2025 tillkommer också luft-luft-värmepumpar i samma serie. Genom att utnyttja energin från utomhusluften kan du värma ditt hem på ett miljövänligt sätt, även vid temperaturer ned mot -28 °C.

3. Byt till energisnåla apparater och LED-belysning
Vintern är mörkare, och förutom högre elförbrukning på grund av uppvärmning går mycket energi åt till att driva lampor och apparater som vitvaror som används mer frekvent när vi spenderar mer tid inomhus. Genom att uppgradera till energieffektiva vitvaror och LED-lampor kan du minska elförbrukningen, vilket ger märkbara besparingar på elräkningen under årets mörkaste månader. Moderna vitvaror bullrar också generellt mindre, vilket bidrar till en behagligare innemiljö.

4. Smarta termostater och energistyrning – optimera ditt hem för vintern
Att värma hemmet när det inte behövs är ett vanligt sätt att slösa energi. Med smarta termostater och energistyrningssystem kan du anpassa uppvärmningen efter dina dagliga rutiner. Sänk temperaturen automatiskt när du inte är hemma och värm upp igen precis innan du återvänder. På så sätt optimerar du energianvändningen och håller kostnaderna nere under hela vintersäsongen.

Visste du förresten att LG THERMA V-serien styrs med appen ThinQ, även stödjer smarta hem-protokollet Matter och på sätt är kompatibel med tusentals enheter?

5. Regelbunden service och underhåll av uppvärmningssystem
Ett uppvärmningssystem som inte fungerar optimalt kan bli ineffektivt och därmed dyrt. Se till att din värmepump eller ditt värmesystem får regelbunden service för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Ett väl underhållet system kan göra stor skillnad i både energiförbrukning och uppvärmningskostnader.

"Med vinterns kyla och höga elpriser runt hörnet bör alla husägare ta tillfället i akt att tänka till gällande sina förutsättningar innan det blir kallt på riktigt igen. Investerade hundralappar och tusenlappar sparas snabbt på elräkningen”, säger Gustav Engdahl, teknisk säljare för värmepumpar.

För mer information om hur du kan energieffektivisera ditt hem med våra LG THERMA V och för att läsa om hur LG:s nya värmepumpar hårdtestats för nordiskt klimat i Luleå, besök LG.com.

¹Uppskattning beräknad på ett hushåll med en årlig energiförbrukning om 20 000 kWh och en energikostnad om 1 krona per kWh med ett radiatorsystem innan installation av värmepump.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/16/2024
Börsen H1 viktig del av Kirunas stadsutveckling Thomas Betong tar prefab till en helt ny nivåLambertssons nya chef i Region VästÅterbruk i fokus när Higab renoverar kontoret
10/15/2024
Kan mindre företag automatisera?Hestra Truck blir del­ägare i Håkanssons TruckXMOR-skopan på hårt bokad turnéSICK tilldelas EcoVadis platina-medaljKarma meddelar priset på Revero i Europa
10/14/2024
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
10/11/2024
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
10/10/2024
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet