LATEST NEWS

- News from the industry

Geopolitiska spänningar ökar DDoS-attacker

Finansinstitut utsätts för flest attacker
Akamai släpper idag en SOTI-rapport (State of the Internet) som visar att finansiella tjänster är den bransch som utsätts för flest DDoS-attacker. I rapporten Navigating the Rising Tide: Attack Trends in Financial Services identifieras att finansiella tjänster utsätts för 34 % av alla DDoS-attacker. Detta följs av spelbranschen med 18 % och high-tech med 15 %.

DDoS-attackerna är inom lager 3 och lager 4. Det betyder att attackerna riktar in sig på nätverks- och transportlager vilket leder till att nätverksinfrastrukturen överbelastas och serverresurser och bandbredd äts upp. Rapporten visar att de ökade DDoS-attackerna har sin bakgrund i pågående geopolitiska spänningar, som har lett till kraftigt ökade aktiviteter bland hacktivister. I det här ingår en av de största cyberattackerna som Akamai någonsin har observerat, mot ett större finanstjänsteföretag i Israel.

Rapporten ”Navigating the Rising Tide: Attack Trends in Financial Services” identifierar även inblandning från välkända hotaktörer som REvil, BlackCat (ALPHV), Anonymous Sudan, KillNet och NoName057 – som samtliga gjort sig ökända för sina aktiviteter i samband med kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Andra slutsatser som görs i rapporten:
● Finansiella tjänster är den sektor som påverkas mest av varumärkesförfalskning och varumärkesintrång (36 %). Det här är långt över den näst mest utsatta sektorn: handel (26 %).
● Nätfiske dominerar de förfalskningsdomäner som riktar in sig på finansiella tjänster, och det står för 68 % av alla registrerade förekomster. Varumärkesförfalskning följer på andra plats, och utgör 24 % av alla registrerade domäner.
● Akamai har observerat kraftiga ökningar av antalet DDoS-attacker i lager 7 som specifikt varit inriktade på API:er. Särskilt oroande är odokumenterade skugg API:er, som ofta är oskyddade eftersom IT-säkerhetsteamen inte är medvetna om deras existens. Angripare kan utnyttja dessa API:er för att utvinna data, kringgå autentiseringskontroller och utföra störande aktiviteter.
● Frekvensen av DDoS-händelser korrelerar inte alltid med attackernas intensitet. Även om vissa månader visar ett lågt antal attacker indikerar motsvarande data avsevärda trafiktoppar, vilket verkligen visar behovet av att beakta både attackernas frekvens och volym vid bedömning av DDoS-attacker.

”Cyberbrott utgör ett betydande hot mot finanssektorn eftersom man försöker orsaka omfattande störningar och allvarlig ekonomisk skada”, säger Steve Winterfeld, Advisory CISO på Akamai. ”Den här rapporten är särskilt framtagen för att hjälpa anställda inom cybersäkerhet för finanstjänster runt om i världen att förstå det allt mer komplexa hotet och de bästa metoderna för att skydda kunderna.”

Navigating the Rising Tide: Attack Trends in Financial Services innehåller även en gästkolumn skriven av Global Head of Intelligence på FS-ISAC. Den innehåller även en fallstudie om attacker på inloggningsuppgifter, en säkerhetsartikel om DDoS attackintensitet, regionala data, avsnitt om Zero Trust och mikrosegmentering samt riskreducerande strategier för försvar mot DDoS-attacker, nätfiske, varumärkesintrång och utpressningsprogram.

I år är det 10:e året för Akamais SOTI-rapporter. SOTI-serien tillhandahåller expertkunskaper om läget inom cybersäkerhet och webbprestanda, baserat på insamlade data.

Kontakt
Jim Lubinskas, Akamai Media Relations, jlubinsk@akamai.com

LATEST NEWS

- News from the industry
9/12/2024
Myter som hindrar virtuell maskinmigreringNSK når genombrottDell Technologies och Red Hat samarbetar Progress presenterar Progress Semaphore
9/11/2024
Plastkapslingar XXL för stora idéer!Möt oss i PiteåMirka lanserar batteri­driven bandslipmaskinEffektivare märkningsprocess Automatiserad logistik
9/10/2024
Välkommen till SvetslärarmötetGibbsCAM 2025 är här!Få en inblick i vår värld!Bilprovningen säkrar kundnöjdhetenIT-Total storsatsar på Informationssäkerhet
9/9/2024
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"