LATEST NEWS

- News from the industry

Lämnar yttrande om bioekonomiutredningen

Behov av långsiktiga och konkreta handlingsplaner
Svenska bioenergiföreningen, Svebio, ansåg att det var väldigt positivt när den förra regeringen tillsatte bioekonomiutredningen, med Lena Ek som dess ordförande, i juni 2022. Regeringens ambition var att utredningen skulle ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi och att lämna förslag på åtgärder för att främja bioekonomins utveckling. Svebio hade dessutom med en expert i utredningen.

Biomassa har en viktig roll för att främja hållbar tillväxt
Ett viktigt mål för utredningen var att främja hållbar tillväxt, förnyelse och sysselsättning i hela landet och samtidigt bidra till miljö- och klimatnytta och minska sårbarheten i samhället. Allt detta genom att nyttja mer biomassa från bl.a. jord- och skogsbruket.

I slutet av förra året lämnade utredningen sitt betänkande, En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle. I början på sommaren gick den ut på remiss och Svebio har nu lämnat sina synpunkter till Regeringskansliet.

– Svebio delar utredningens uppfattning att bioenergin är av stor betydelse för Sveriges energiförsörjning, både för ökad fossilfrihet försörjningstrygghet. En hållbar, konkurrenskraftig och växande bioekonomi – där bioenergi i olika former har en naturlig roll – bör fortsätta att utvecklas och expandera, säger Anna Törner, vd på Svebio.

Behov av långsiktiga och konkreta handlingsplaner
Svebio välkomnar slutsatserna i utredningen, men vill betona att den föreslagna bioekonomistrategin bör kompletteras med långsiktiga och konkreta handlingsplaner för att utveckla bioekonomin. Det är viktigt att handlingsplanerna för bioekonomin har bredd och spänner över alla berörda politikområden och branscher, inte endast jord- och skogsbruket.

– Det är av största vikt att regeringen bedriver en aktiv politik inom EU för att motverka införande av regelverk som hämmar ett svenskt hållbart skogsbruk och därmed bioenergins och bioekonomins utveckling. Tillgången på råvara måste säkras för att öka försörjningstryggheten och lokal energiproduktion, inte minst tillgången till grot (grenar och toppar) till fjärr- och kraftvärmeproducenter, fortsätter Anna Törner.

En ökad satsning på biodrivmedelsproduktion är nödvändig
– Svebio anser att en utökad satsning på biodrivmedelsproduktion är nödvändig för att klara klimatmålen och öka försörjningstryggheten. För att mobilisera den stora potentialen av inhemsk biodrivmedelsproduktion så behövs en aktiv och ambitiös näringspolitik riktad mot biodrivmedelsindustrin. Styrmedel – såsom energiskatter och reduktionsplikt – måste vara långsiktiga och minimera risker för investerare och producenter, i annat fall ökar vi inte den inhemska produktionen i tillräckligt hög grad, avslutar Anna Törner.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål