LATEST NEWS

- News from the industry

Livligt stadskvarter med historisk inspiration

Byggs med gedigna material
Brf Lokstallarna Västra och Östra är Einar Mattssons fjärde projekt i Hagastaden, Stockholm. Med tillskottet av 243 bostadsrätter har fastighetskoncernens utvecklingsbolag nu totalt bidragit med 771 bostäder till området. Platsens industriella historia har tjänat som inspiration till arkitekturen och fasadernas uttryck, där skifferfasader ger de nya byggnaderna en distinkt karaktär och förankrar dem i områdets historiska rötter.

Hagastaden är en viktig del av Stockholms framväxande stadsbild. Här byggs Brf Lokstallarna Västra och Östra, ett viktigt tillskott till områdets nya årsring av stadsliv – där modern arkitektur möter industriell historia.

Totalt kommer fyra hus att byggas, som länkas samman genom underbyggnader som rymmer lokaler för bland annat restaurang och kontor.

Visionen för Lokstallarna har varit att skapa ett dynamiskt och livligt kvarter där moderna bostäder samspelar med områdets historiska rötter. Projektet har fått en unik arkitektonisk profil med starka fasader och tät bebyggelse. Skiffer, som levereras av Komproment, har spelat en central roll i att förverkliga denna vision.

- Vi valde tre olika sorters skiffer för fasaderna på de olika husen. Det ger variation samtidigt som uttrycket i kvarteret hänger ihop. Materialet bidrar till att ge husen deras starka karaktär och liv med sina fina skiftningar, säger Malin Frögelius, projektutvecklare på Einar Mattsson Projekt AB.

Mer än bara ett bostadsprojekt
Lokstallarna är en del av en större stadsutvecklingsvision som förbinder Stockholm och Solna, och på sikt knyter samman området med Hagaparken. Byggnadernas arkitektur i Lokstallarna reflekterar platsens industriella historia genom materialval, välvda fönster och detaljer inspirerade av järnvägsepoken. Skiffern från Komproment bidrar till fasadernas unika uttryck, med sina naturliga skiftningar och tidlösa karaktär.

- Inspirationen kommer från det uttrycket som bland annat går att hitta i industristäder som Chicago. Tanken var att slå an en industriell ton med ett starkt uttryck i fasaden och de rundade fönstren i bottenvåningen är kanske det tydligaste exemplet på det. Dessutom ger kombinationen av skiffern ett levande intryck som förändras med vädret och årstiderna. Färgsättningen har även den planerats noga för att skapa harmoni mellan byggnaderna, med skifferplattor i olika riktningar som ger ett spännande och unikt uttryck, förklarar Malin Frögelius.

Vackert att se på – smidigt att montera
RK Natursten AB är underleverantör i projektet och har ansvarat för naturstensfasaderna, inklusive projektering av bärverk och fasadsten, samt montering av isolering, bärverk och ytskikt i skiffer och granit.

- De första två husen har fasadskiffer som monteras i liggande enkeltäckning. Det innebär att skiffern endast monteras i ett lager, vilket resulterar i att luft cirkulerar mellan stomme och skiffer och därmed bidrar till ett jämnare inomhusklimat. På hus 1 har en spansk grågrönmelerande skiffer monterats, som beroende på ljus kan uppfattas på olika sätt. På hus 2 monteras en grå spansk skiffer som är mer jämn i sitt uttryck. Därefter kommer det tredje och fjärde huset att kläs med skiffersorterna US Green och Spanish Green, i stående format, säger Simon Rekonius, projektledare på RK Natursten AB, och fortsätter:

- Skiffer är en produkt som får en fin patina och som smälter in i sin omgivning. Dessutom får man de andra övriga fördelarna, som lång livslängd, lågt klimatavtryck och låga förvaltningskostnader. För oss som montörer fungerar Komproments system bra, då deras upphängningssystem är smidigt. Dessutom är det väldigt positivt att deras bärprofil är C5-klassificerad och därmed uppnår en lång livslängd även i utsatta kustnära miljöer.

Fyllt med liv, aktivitet och hemkänsla
Totalt kommer Brf Lokstallarna att bestå av fyra hus och till hösten börjar inflyttningen för boende i de första två färdigställda husen. Husen kommer att bestå av en blandning av små, effektiva lägenheter och stora lägenheter med egna terrasser på taket. Målet har varit att skapa bostäder som känns som en lugn oas mitt i stan. Samtidigt har man velat att mycket ska hända i gatuplanen, i de upphöjda gårdsrummen och på de gemensamma takterrasserna.

- En viktig aspekt har varit livet i kvarteret. Totalt blir det fyra gemensamma takterrasser som är tänkta att komplettera gårdarna. Två med utegym och två med plats för matlagning, umgänge och hemarbete utomhus. Tanken är att fylla dem med liv och aktivitet. Vi är väldigt tacksamma för kommunernas samarbete för att kunna göra detta till en trivsam och trygg plats för människor att bo och verka på, avslutar Malin Frögelius.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/8/2024
Nya banbrytande steg
10/7/2024
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
10/4/2024
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
10/3/2024
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
10/2/2024
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd