LATEST NEWS

- News from the industry

Manitou för hela slanten

Hos West 2000 AB i Karlstad
Med hela 14 teleskoplastare från Manitou och Scantruck så framgår det tydligt att det Karlstadbaserade företaget West 2000 AB gillar de franska maskinerna. Vi besökte dem en dag i augusti för att kolla in deras maskinflotta och lära oss mer om vad de har för filosofi kring sitt maskinägande.

- Vi önskade en helhetslösning från en leverantör när det gällde våra teleskoplastare, och Scantruck styrka och storlek ger den tryggheten vi efterfrågade förklarar Daniel Rom som arbetar som VD på företaget.

Daniel Rom tillträdde som VD på det anrika företaget för knappt två år sedan. Företaget startades redan 1969 av Ove Johansson, men antog sin nuvarande form och inriktning år 2000 vilket speglas i namnet West 2000 AB. Basen ligger i Karlstad och merparten av företagets uppdrag sker i Värmland, men ibland följer de med lokala kunder på arbeten över hela mellersta Sverige. Daniel Rom klev in som VD i samband med att ägaren Ove Johansson med ålderns rätt tog ett kliv tillbaka från den operativa driften.

- Vi arbetar främst mot byggsektorn med alla förekommande jobb från att tillhandahålla servicemaskiner, med eller utan förare på våra mindre stela teleskoplastare, till att lyfta in saker på betydligt högre höjd med våra runtomsvängande maskiner. Dessutom har vi fyra mobila tornkranar samt en stationär tornkran till vårt förfogande också. Kundgruppen är till 99% företagskunder, och eftersom många av jobben sker i Karlstad så kan vi hjula till arbetsplatserna i säkert 70-80% av fallen. Längre avstånd så transporteras maskinerna ut med lastbil förklarar Daniel Rom.

Allt blir enklare när det är samma märke på alla maskinerna
På eftermiddagen när de flesta maskinerna börjar trilla in till gårdsplanen och garaget efter dagens arbeten på olika platser i Karlstad så känns det nästan som man befinner sig på Scantrucks huvudkontor i Rosersberg. Fler och fler glänsande röda maskiner samlas, alla av märket Manitou och de flesta ganska så nya. Alltihop är en medveten strategi.

- Tack vare att vi har samma märke på alla maskinerna så blir det betydligt enklare på flera olika sätt. När en förare behöver arbeta i en annan maskin än den han brukar så är det samma reglage och menyer, ja kanske till och med en identisk maskin. Samma sak när det är dags för service, mekanikern som kommer vet att vi bara har maskiner från Manitou och han kan göra service på flera maskiner samtidigt. Vi sköter allt genom KMT som är ett företag från Karlstad som är en servicepartner till Scantruck AB. Vi har hittat ett upplägg som fungerar bra för oss, KMT och Scantruck vilket naturligtvis är en jätteviktig pusselbit i allt maskinägande konstaterar Daniel Rom.

Maskinparken spänner från små 625: or till runtomsvängande 35 metare
Skulle alla maskiner befinna sig på gårdsplanen samtidigt skulle det bli ganska trångt, men man skulle också kunna räkna dem och få det totala antalet till hela 14 maskiner. Ungefär samma siffra som antalet anställda på företaget, och definitivt en mäktig syn om man gillar Manitou.

Flest maskiner har de av den populära modellen ”625” där de har fem av modellen MT och två med tillägget MLT. Dessa hyrs ut med förare, men även utan förare och klarar att lyfta 2,5ton hela sex meter högt. De är populära för att de är lättkörda, hållbara och kommer in på lagerytor med begränsat utrymme. Dessutom har de en MT930, som också är en ”stel” maskin som lyfter 3ton nio meter.

- Sedan har vi också sex runtomsvängande maskiner fördelat på en MRT 1845, en MRT 2660 samt två MRT 3060 samt en lite äldre MRT 3255 och en ny MRT 3570. MRT 3570: n är vår största maskin och lyfter 7ton eller hela 35 meter högt, säger Daniel Rom.

Förarna trivs i maskinerna
Det bästa med jobbet som VD på West 2000 AB tycker Daniel Rom är att kunna vara med och påverka, och att det fortfarande är ett så ”litet” företag att man snabbt kan komma till beslut. Som VD har han delaktighet i alla beslut, och har ett tätt samarbete med såväl all personal som företagets kunder och leverantörer. En viktig anledning till att maskinparken består uteslutande av Manitou maskiner är för att förarna tycker om att köra dem.

- Att förarna trivs på sin arbetsplats är jätteviktigt. Det och eftermarknaden är de viktigaste parametrarna skulle jag säga kring våra inköpsbeslut på maskinsidan. Scantruck har alltid erbjudit bra hjälp när det har hänt något, och skulle det vara ett problem som sätter en maskin på avbytarbänken under en längre tid så har de alltid varit snabba med att ordna fram en lånemaskin. Där är deras storlek och tryggheten det skänker guld värd, avslutar Daniel Rom.

Else Bach
Marketingkoordinator
Katkjærvej 5
DK-7800 Skive
Phone:+45 96147147
Direct:+45 96147103
Mobile:+45 30384214
Fax:+45 96147148
Web: www.scantruck.dk

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål