LATEST NEWS

- News from the industry

Norden sämst i Europa på AI-innovation

Så kan din organisation bli en vägledare
En ny studie genomförd av Oxford Economics på uppdrag av ServiceNow visar hur långt fram europeiska företag och organisationer ligger i implementeringen av AI. Längst ner på listan hamnar Norden, där endast 11% av företag implementerar innovativa AI-lösningar i sin organisation.

Kapplöpningen om att implementera AI är fortfarande i full gång där de flesta fortfarande kämpar för att sätta AI i arbete. Vissa organisationer har lyckats ta vara på tillfället att implementera AI och skaffat sig ett försprång. Norden är en stor exportör av techbolag och ligger långt fram i teknisk innovation inom många områden. Trots det är det närmare hälften av de svarande organisationerna (43%) som uppger att de fortfarande befinner sig i ett experimentellt stadie när det kommer till att implementera AI i det dagliga arbetet.

Studien visar att trots att siffrorna för AI-innovation i Norden är låga så finns en vilja hos företagsledare att öka takten. Idag lägger nordiska företag ungefär 8% av sin årliga budget på teknisk utveckling och uppdatering och av de svarande säger 76% att de planerar att satsa mer pengar på AI under det kommande året.

Nederländerna och Italien är ledande i Europa när det kommer till AI-implementering, där 24% respektive 23% av företagen uppger att de inte bara har implementerat AI utan att de också tittar på innovativa sätt att lyfta organisationen med hjälp av AI. Detta jämfört med de 11 % av företag som uppger detsamma i Norden. Gemensamt hos de ledande länderna är att de har hittat ett sätt att utnyttja och implementera AI i en större skala genom att koppla samman data, automatisering och arbetsflöden. 76% av respondenterna uppger att det viktigaste affärsmålet är att öka effektivitet och produktivitet inom företaget och att den allra viktigaste faktorn för att lyckas mogna i sitt AI-arbete är att företagsledningen tar initiativ och är drivande.

Vad har då dessa trendsättare gemensamt? Studien visar att de ledande aktörerna inom implementering av AI har fyra saker gemensamt:

1. De involverar hela organisationen: Häpnadsväckande 61% av de ledande organisationerna har en enhetlig AI-strategi över alla avdelningar, jämfört med bara 31% av andra företag. Det kan bidra till att säkerställa att AI-initiativ stödjer övergripande affärsmål i stället för att bli isolerade projekt. 

2. Förstår att nya innovationer kräver nya rutiner: 54% av ledarna har skapat nya samarbetsprocesser mellan människa och AI, jämfört med bara 12% av andra företag. Genom att tänka om när det gäller arbetsflöden maximerar dessa företag synergin mellan mänsklig kreativitet och AI-effektivitet. 

3. Investerar i människor: 61% av de vägledande företagen har rätt talangmix, medan endast 30% av andra säger detsamma. Att fokusera på humankapital kan bidra till att säkerställa att AI-teknik inte bara implementeras, utan också nyttjas fullt ut av en kvalificerad arbetskraft. 

4. Främjar sina AI-entusiaster: 60% av de ledande organisationerna har identifierat AI-experter inom sina led, jämfört med 55% av andra. Interna förespråkare kan hjälpa till att driva på implementeringen och överbrygga klyftan mellan tekniska funktioner och affärsbehov. 

För mer information, besök: www.servicenow.com

LATEST NEWS

- News from the industry
10/8/2024
Nya banbrytande steg
10/7/2024
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
10/4/2024
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
10/3/2024
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
10/2/2024
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd