LATEST NEWS

- News from the industry

NSK höjer europeisk järnvägsindustri

Till raketfart på InnoTrans 2024
NSK kommer till den internationella Järnvägsmässan InnoTrans 2024 (Berlin den 24–27 september) för att visa upp sina innovativa rullningslager. Teknik som kan hjälpa den europeiska järnvägsindustrin att bemöta växande konsumentkrav. I monter 270, hall 20, kommer företaget att presentera sina senaste lagerlösningar för höghastighetståg ämnade för passagerare.

Endast rullningslager med mycket hög ingenjörskvalitet lämpar sig för axellådor i höghastighetståg som kör i upp till 320 km/h. NSK har deltagit i flera viktiga europeiska projekt med höghastighetståg där företagets RCT har använts framgångsrikt – ett koniskt rullager med förseglad, roterande ändkapsel. RCT (Railway Cartridge Tapered, eller koniska järnvägspatroner), är lagerenheter med viktiga egenskaper som pålitlighet, lång livslängd och säkerhet. Innovativa tätningslösningar som garanterar hållbarhet och optimal prestanda, gör att dessa avancerade lagerenheter tål höga stötar, axiella belastningar, statiska och dynamiska radiella belastningar.

På InnoTrans 2024 i montern för NSK Europe kommer vi även att visa upp axellösningar för frakt- och tunnelbanetåg, samt sfäriska och cylindriska rullager. Frakttåg rör sig något långsammare, normalt runt 100 km/h och måste hantera betydligt högre belastning. Lagertekniken för de här fallen skiljer sig väsentligt från lösningar med axellåda som vi använder på höghastighetståg för passagerare. Ingenjörsdesigners som verkar inom det här området kan få stor hjälp och stöd från NSK:s tekniska expertis.

En annan kullagerteknik från NSK som kommer att belysas på InnoTrans 2024 är företagets traktionsmotorlösningar där det krävs kraft, hållbarhet och kostnadseffektivitet. Traktionsmotorer i järnvägstransport måste utstå höga radiella och axiella belastningar och måste tåla stark elektrisk ström och höga hastigheter. För att bemöta dessa krav erbjuder NSK lager med isolerande beläggningar och lagerhållare med hög hållfasthet.

Både NSK:s cylindriska rullager och djupspårade kullager kan användas i traktionsmotorer för järnvägsfordon eftersom de lämpar sig utmärkt för höga hastigheter och tung belastning. Dessutom erbjuder de förenklad installation och nedmontering. Dessa lagertyper kan utnyttja två olika alternativ av isolering på ytterringen: keramisk beläggning eller PPS, en plastbeläggning med polyfenylensulfid som stärkts med glasfiber. Båda beläggningar ger ett starkt isolerande motstånd.

För traktionsmotorer kommer vi även att visa upp rullningslager med keramiska rullningselement mellan stålringarna. Dessa så kallade hybridlager är populära när det krävs förstklassig elektrisk isolering och/eller ultrahöga hastigheter.

För besökare på jakt efter transmissionslager kommer NSK att visa upp ett antal innovativa lösningar i sin monter. Växellådslager utsätts för intensiva stötar och vibrationer från hjulskrammel mot järnvägsspåren. Sådana svåra driftförhållanden kräver regelbundet lagerunderhåll vilket skapar en efterfrågan på lösningar som kan erbjuda förlängda underhållsintervall och lägre kostnader.

I ljuset av dessa krav kommer NSK att visa upp en serie koniska rullager med extra stark hållare (bredare sektion) för robustare prestanda och längre livslängd i växellådor. Den här lösningen har fått stor framgång i Japan och finns nu tillgänglig för tillverkare i Europa. NSK kommer att visa upp det här lagret i en genomskinlig modell av ett växellager med både cylindriska och koniska rullager.

”Järnvägsoperatörer strävar efter en låg total ägandekostnad [TCO, total cost of ownership]. För att uppnå detta ber de lagerleverantörer att förlänga intervallen för underhållsrutiner och smörjfettspåfyllning”, förklarar Olivier Billiard, sektorsansvarig för järnvägar på NSK Europe. “För att klara av det här krävs smart ingenjörsdesign, det senaste inom avancerade material och robusta tätningstekniker så att vi kan garantera en längre hållbarhet för fettet. Besökare på InnoTrans bör definitivt komma förbi NSK:s monter för att lära sig mer om våra senaste lagertekniker som tål längre intervaller mellan underhållen.”

Som ett komplement till NSK:s innovativa produkter kommer företagets monter på InnoTrans även att belysa underhållstjänster. NSK utforskar just nu alternativ till hur de kan stötta tågoperatörer via planering för lageröversyn och renovering. En affärsmodell som redan är utbredd i Asien.

NSK:s imponerande monter på 40 m² ger en fin möjlighet för tågbyggare, operatörer, tillverkare av växellådor och hjulsatser att samtala med experter från NSK och lära sig mer om företagets innovativa, högkvalitativa och toppmoderna lagerlösningar. Ett kvalificerat och internationellt team av ingenjörer med hög expertis från NSK kommer att finnas tillgängliga under hela utställningen för att diskutera nya projekt och aktuella utmaningar.

Kontaktperson för journalister
Claudia Hübner
Tel. : +49 2102 4812150
E-post : huebner-c@nsk.com
NSK Deutschland GmbH
Harkortstraße 15
40880 Ratingen
Tyskland

Charlie Kortens
Tel. : +44 07407326874
E-post : kortens-c@nsk.com
NSK Europe Ltd
Northern Road, NEWARK, Notts NG24 2JF
United Kingdom

LATEST NEWS

- News from the industry
8/29/2024
EXO-T-22 från HiltiPFAS-fria smörjmedelNy teknik revolutionerar jordbruksbranschenNexer tilldelas fyrfaldigt ramavtalTrejons maskinkatalog för 2025 är här!
8/28/2024
Effektiv och stilren trapphusbelysningYale Linus L2En nödvändighet för proffs och hemmafixarenFrån idé till verklighetEn nödvändighet för dina grävskopor
8/27/2024
Prove Equipotential Bonding Flexibelt val för modern tillverkningEffektiva plasmaskärmaskinerNödvändiga för effektiva hydrauliska systemFörbättrad inomhusluft med Filtex
8/26/2024
Lindh Automation Celebrates 35 yearsFörsta Cometto i SverigeBilligaste hemförsäkringenEfterlängtad premiär hos SweconSveriges Industriella Arv
8/23/2024
PROFIBUS diagnostic tool "PB-Q One" Effektiva elverk och belysningsmasterFejkad podcast bakom nätfiskekampanjIfö Electric fyller 90 årSäkrar fossilfri uppvärmning