LATEST NEWS

- News from the industry

Sju av tio upplever stör­ningar i patientvården

På grund av cyberattacker
En ny rapport från Ponemon Institute och Proofpoint visar på en alarmerande ökning av cyberattacker mot den amerikanska vården. Nästan sju av tio amerikanska vårdgivare har upplevt störningar i patientvården på grund av cyberattacker under det senaste året, och experter varnar för att situationen troligen kommer att förvärras.

Rapporten, Cyber Insecurity in Healthcare: The Cost and Impact on Patient Safety and Care 2024, omfattade 648 IT- och säkerhetsspecialister inom amerikansk sjukvård. Den visar att 92 procent av de tillfrågade vårdgivarna utsattes för minst en cyberattack under de senaste 12 månaderna. Av dessa rapporterade 69 procent att attackerna ledde till störningar i patientvården. Detta är en oroande ökning jämfört med föregående år, då 88 procent av vårdgivarna rapporterade attacker.

Konsekvenserna av dessa attacker är allvarliga och kan vara livshotande. Bland de vanligaste attackerna – intrång i molntjänster, ransomware, leverantörskedjeattacker och BEC (Business Email Compromise) – rapporterade 56 procent av de drabbade vårdgivarna försämrade patientresultat på grund av förseningar i behandlingar och tester. 53 procent upplevde en ökning av komplikationer vid medicinska procedurer och 28 procent rapporterade en ökning av dödligheten bland patienter – en ökning med fem procentenheter jämfört med föregående år.

Sårbarheter inom vården öppnar för attacker
Rapporten pekar på flera faktorer som gör vården särskilt sårbar för cyberattacker. Den ökade användningen av uppkopplade medicinska apparater och system, den stora mängden känsliga patientdata och den ständiga pressen på vårdpersonal att leverera vård effektivt skapar en perfekt storm för cyberkriminella.

Enligt rapporten har oron för osäkra mobilappar, inklusive e-hälsoplattformar, ökat dramatiskt och är nu det största hotet mot amerikansk vård. Samtidigt kvarstår interna risker som ett betydande problem, med anställda som oavsiktligt eller avsiktligt äventyrar datasäkerheten. Mer än nio av tio organisationer upplevde minst två incidenter med dataförlust där anställda var den främsta orsaken under de senaste två åren.

Ransomware fortsätter att drabba vårdsektorn
Trots att oron för ransomware har minskat något, visar rapporten att dessa attacker fortsätter att drabba vården. Även om färre organisationer betalade lösen till angriparna under det senaste året, ökade de genomsnittliga utbetalningarna med 10 procent till cirka 1,1 miljoner dollar.

Även vården i Europa påverkas av liknande attacker
Tyvärr är USA inte ensamma om att drabbas av denna typ av attacker. I juni 2024 tvingades flera stora sjukhus i London ställa in operationer, blodprover och patientmöten efter en cyberattack mot en leverantör till Englands National Health Service (NHS). Attacken, som drabbade ett företag som tillhandahåller labbtester till NHS, orsakade kaos och störningar för tusentals patienter.

Enligt en rapport från Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå (ENISA) från juli 2023 stod ransomware för 54 procent av cyberhot mot hälso- och sjukvården i EU. Rapporten visade att hälso- och sjukvårdsleverantörer stod för 53 procent av alla incidenter, där sjukhus var särskilt utsatta med 42 procent av de rapporterade attackerna.

Ett globalt problem som kräver gemensamma lösningar
Rapporten från Ponemon Institute och Proofpoint understryker vikten av att stärka cybersäkerheten inom vården globalt för att skydda både patienter och känsliga data. Att investera i robusta säkerhetssystem, utbilda personal och samarbeta internationellt för att dela information och bästa praxis är avgörande för att möta denna eskalerande hotbild.

Några av de viktigaste åtgärderna som lyfts fram i rapporten inkluderar:
Implementera ett starkt säkerhetsramverk: Vårdgivare måste implementera ett robust säkerhetsramverk som täcker alla aspekter av deras verksamhet, från nätverkssäkerhet till datasäkerhet och incidenthantering.
Prioritera utbildning och medvetenhet: Att utbilda personal om cyberhot och bästa praxis för cybersäkerhet är avgörande för att minska risken för attacker.
Investera i avancerade säkerhetslösningar: Vårdgivare bör investera i avancerade säkerhetslösningar, som till exempel AI-drivna system för detektering och respons, för att proaktivt identifiera och mildra hot.
Samarbeta med andra aktörer: Att dela information och bästa praxis med andra vårdgivare, myndigheter och säkerhetsföretag är avgörande för att ligga steget före cyberkriminella.

Att skydda vården från cyberattacker är inte bara en fråga om att skydda data, det handlar om att skydda människors liv. Genom att vidta proaktiva åtgärder och samarbeta globalt kan är det möjligt att skapa en säkrare och mer motståndskraftig vård för alla.

Mer information finns på Proofpoints webbplats.

LATEST NEWS

- News from the industry
10/8/2024
Ta steget upp till nästa funktionsnivå Högtrycksmunstycken:Vi presenterar CoroMill® MS20 Sveriges främsta experter samlasRelining
10/7/2024
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
10/4/2024
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
10/3/2024
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
10/2/2024
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd