LATEST NEWS

- News from the industry

Svenskt projekt först ut

Att mäta PFAS i rökgaser från avfallsförbränning
I ett forskningsprojekt som stöds av amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA och Naturvårdsverket ska IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med tre energi- och avfallsbolag testa nya metoder för att mäta det miljöfarliga ämnet PFAS på svenska avfallsförbränningsanläggningar. Det är första gången som metoderna testas i stor skala.

– I dagsläget vet vi inte om PFAS sprids från förbränningsanläggningar eftersom det har saknats standardiserade mätmetoder men också analysmetoder för gasformiga PFAS. Baserat på försök som gjorts i laboratorier antar man att PFAS förbränns om man når tillräckligt höga temperaturer, men det här projektet kommer att ge en första indikation på om så är fallet även i full skala, säger Johan Strandberg, projektledare på IVL.

Perfluorerade ämnen, PFAS, finns i en mängd vardagsprodukter. De är mycket svårnedbrytbara i miljön och kan även vara tekniskt svåra att bryta ner genom förbränning. Tidigare studier som IVL och Avfall Sverige gjort på svenska avfallsförbränningsanläggningar visar att PFAS kan finnas i olika restproduktflöden, både från hushållsavfall och industriavfall. Resultaten visar också att mycket fortfarande är oklart kring hur ämnena reagerar vid förbränning, om och när de bryts ner, eller om de omvandlas till andra föreningar.

– Det behövs mer kunskap om PFAS och vad som händer med ämnena vid förbränning. Genom det här projektet hoppas vi få det och dessutom praktisk erfarenhet av hur mätning av PFAS i rökgaser ska kunna gå till, säger Åsa Benckert vid Umeå Energi, som också är ordförande i Avfall Sveriges emissionsgrupp.

Det är den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA som har tagit fram två metoder för att mäta olika former av PFAS i rökgaser, men det är första gången som bägge nu testas i verkliga, storskaliga miljöer ute på avfallsförbränningsanläggningar. Dessutom kommer en metod som forskare från Umeå universitet tagit fram att testas parallellt.

– På sikt kan det tänkas att man implementerar någon form av krav från myndighetshåll på förbränningsanläggningar när det gäller kontroller av dessa ämnen. Projektet kommer förhoppningsvis hjälpa myndigheter att avgöra om de här metoderna är tillräckligt pålitliga för att använda i det syftet, säger Johan Strandberg.

Under sommaren har projektet jobbat med att bygga upp provtagningsutrustning och sätta upp en analysmetod för att kunna mäta gasformiga PFAS på IVL:s laboratorium i Göteborg. Under hösten ska tester genomföras hos Umeå Energi, därefter på avfallsförbränningsanläggningar i Linköping och Kumla.

För mer information, kontakta:
Johan Strandberg, johan.strandberg@ivl.se, tel. 010-788 65 98
Klas Svensson, klas.svensson@avfallsverige.se, tel. 040-35 66 16

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål