LATEST NEWS

- News from the industry

Sveriges Industriella Arv

Utforska Historiska Fabriker och Platser
Sveriges industri har en rik historia och täcker många olika områden. Från stål och textil till gruvdrift och ny teknik. Sverige har länge varit en viktig spelare inom dessa områden och fortsätter att vara det även idag. Nu har också nya industrier som online casino och e-sport växt fram och blivit populära.

Landets historia av innovation och industri har lämnat många spännande fabriker och platser efter sig. Varje plats berättar en egen historia om Sveriges utveckling och visar hur hårt arbete och kreativitet har format vårt land.

Sandviken: Stålindustrins Hem


Sandviken är en liten stad i Sverige med en stor historia. Här ligger Sandvik AB, ett företag som startade 1862 och nu är en ledare inom stålproduktion. I Sandviken kan du lära dig om Bessemerprocessen, en teknik som förändrade stålindustrin på 1800-talet. Genom att blåsa luft genom smält järn kunde man snabbt ta bort orenheter och tillverka stål i stora mängder.

Linköping: Flygindustrins Centrum


Linköping är känt för sin flyghistoria, framför allt tack vare Saab AB, som började tillverka flygplan på 1930-talet. I Linköping ligger Malmen Airbase, nu ett museum där du kan se gamla flygplan och lära dig om hur flygindustrin har utvecklats. Det är en spännande plats för alla som är intresserade av teknik och flyghistoria.

Borås: Textilindustrins Hjärta


Borås är en stad med en stark historia inom textilindustrin. Under tidigt 1900-tal blev Borås hela Sveriges textilcentrum. På Textilmuseet i Borås kan du se allt från gamla vävstolar till moderna maskiner och lära dig om hur textiltillverkning har förändrats över tiden. Museet är en skattkista av information för den som vill veta mer om Sveriges textilhistoria.

Luleå: En Resa Tillbaka i Tiden


Gammelstaden i Luleå, även kallad Gamla stan, är en plats där du kan uppleva Sveriges industriella förflutna. Detta område är med på UNESCO världsarvslistan och ger en unik inblick i hur livet var innan industrialiseringen.

Här kan du promenera bland gamla träbyggnader och gårdar och föreställa dig hur livet såg ut i det gamla Luleå. Varje hus och gränd har en egen historia att berätta om en tid då allt gick lite långsammare.

Kiruna: Gruvdriftens Stad


Kiruna, som ligger i norra Sverige, är känt för sin järnmalmsgruva. LKAB-gruvan i Kiruna är en av världens största och mest moderna järnmalmsgruvor. Här kan du följa med på guidade turer som tar dig djupt ner under jorden och visar hur gruvdrift går till idag.

Du får lära dig om den senaste tekniken och hur gruvan arbetar för att vara både effektiv och miljövänlig. Gruvdriften är en viktig del av Kirunas ekonomi och en stor del av Sveriges export av järnmalm.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/9/2024
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
9/6/2024
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
9/5/2024
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
9/4/2024
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
9/3/2024
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål