LATEST NEWS

- News from the industry

SSAB och Parmaco ingår partnerskap

För att skapa världens första byggnad i fossilfritt stål
SSAB och Parmaco har tecknat ett samarbetsavtal med ambitionen att bygga världens första konceptbyggnad i fossilfritt stål under 2025. I detta projekt planerar Parmaco att använda pilotleveranser av fossilfritt stål, framställt med HYBRIT®-tekniken, i hela byggnadens struktur. Det skulle bli första gången som alla stålkomponenter i en byggnad består av SSABs fossilfria stål.

– Vårt samarbete med Parmaco är en spännande möjlighet att visa potentialen hos fossilfritt stål inom byggbranschen. Med HYBRIT®-tekniken tar vi bort ett av de största problemen med traditionell ståltillverkning genom att i stort sett eliminera fossila koldioxidutsläpp från produktionsprocessen. Tillsammans med samarbetspartners som Parmaco kan vi minska klimatpåverkan från byggmaterial och visa vad som är möjligt redan idag, säger Olavi Huhtala, divisionschef för SSAB Europe.

Parmaco räknar med att påbörja byggnationen i början av 2025, med färdigställande senare samma år. Byggnaden är tänkt att stå modell för framtida hållbara byggprojekt världen över och visa att det är möjligt att möta de växande kraven på stadsutveckling utan att driva på klimatförändringarna.

Parmaco har länge specialiserat sig på att skapa flexibla utrymmen för skolor, förskolor, kontor, bostäder och offentlig sektor. Centralt för Parmacos framgång är deras unika produkt Fixcel, en banbrytande stålcell som utgör ramen i byggnaderna och har fördelaktiga egenskaper som främjar hög kvalitet på inomhusluften och låg energiförbrukning.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med SSAB i detta banbrytande projekt. På Parmaco är vi fast beslutna att driva utvecklingen mot hållbart byggande. Vi har redan tekniken och snart har vi rätt material. Användningen av SSABs fossilfria stål i vår Fixcel-lösning är ett naturligt led i vårt uppdrag att skapa miljövänliga byggnader som inte kompromissar med kvalitet eller livslängd, säger Jukka Joutsenkoski, VD för Parmaco.

HYBRIT®-tekniken, som har utvecklats av SSAB i samarbete med LKAB och Vattenfall, ersätter kol med vätgas och fossilfri el i reduktionsprocessen för järnmalm. Biprodukten är vatten istället för koldioxidutsläpp. Det fossilfria stålet är ett proof of concept från SSAB som är tillgängligt för pilotleveranser till utvalda partners.

För mer information, vänligen kontakta:
Anna Molin, pressekreterare på SSAB, anna.molin@ssab.com, +46 76 110 46 76
Anna Elo, marknads- och kommunikationsdirektör på Parmaco, anna.elo@parmaco.fi, +358 40 581 25 67
Contact information
Mailing address
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556016-3429
Founded: 1918
Employees: 13639
English description is missing, swedish description below.

SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Contacts

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
xx
Johan Lundin
-

Videos

Superpowers of steel

LATEST NEWS

- News from the industry
10/14/2024
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
10/11/2024
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
10/10/2024
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet
10/9/2024
TYRI startar egen produktion av kretskortServokablar för NordamerikaOlsons på EuroBlech 2024Moussi Montage Introducerar Ny Serie Vi fyller 50 år
10/8/2024
Ta steget upp till nästa funktionsnivå Högtrycksmunstycken:Vi presenterar CoroMill® MS20 Sveriges främsta experter samlasRelining